Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Пиер Вюнш заяви, че

...
Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Пиер Вюнш заяви, че
Коментари Харесай

ЕЦБ заговори за понижение през пролетта

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Пиер Вюнш заяви, че централните банкери в последна сметка ще би трябвало да понижат разноските по заемите, преди да са изцяло сигурни, че инфлацията се връща към задачата от 2%.

„ Доближаваме се досега, в който може да стартираме да действаме поради обстоятелството, че инфлацията се е забавила и се движи в вярната посока “, съобщи гуверньорът на Белгийската централна банка, представен от Bloomberg.

Централните банкери клонят към концепцията за в началото понижение на лихвения % по депозитите от настоящия рекорден връх от 4% през юни, макар че дребна част от тях считат, че е допустимо разхлабването да стартира през април.

Членът на Управителния съвет Мартинс Казакс се причисли към мнението на Вюнш заявявайки, че в случай че стопанската система се движи почти по прогнозите на ЕЦБ, то „ тогава решението за начало на разхлабването ще може да бъде взето в границите на идващите няколко срещи “.

Финансовите пазари чакат, че първото понижение на лихвата с 0,25 процентни пункта ще бъде направено още през юни, показва Казакс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР